Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

THE BOSS

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν (Bruce Frederick Joseph Springsteen23 Σεπτεμβρίου 1949), αποκαλούμενος "Το Αφεντικό" (The Boss), είναι Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης. Ηχογραφεί τα τραγούδια του και κάνει περιοδείες με το συγκρότημα E Street Band και είναι γνωστός για το είδος heartland rock, το οποίο σημαίνει πως ο ίδιος θεωρεί ότι η ροκ μουσική έχει και κοινωνικό σκοπό, πέρα από την ψυχαγωγία.
Τα τραγούδια του κυμαίνονται από έντονες μπαλάντες ως δυνατά και γρήγορα ροκ εν ρολ κομμάτια.
Τα δύο πιο επιτυχημένα άλμπουμ του, το Born to Run (1975) και το Born in the U.S.A. (1984) αποτελούν την επιτομή τής περιγραφής των καθημερινών "μαχών" των απλών πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Born in the U.S.Α. τον έκανε έναν απ' τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες στη δεκαετία τού '80 εντός των συνόρων. Είναι γνωστός για τις Δημοκρατικές πεποιθήσεις του και έχει στηρίξει τον Γερουσιαστή Τζον Κέρρυ, αλλά και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα
Κάθε εποχή έχει τις παρεξηγήσεις της. Ποια ήταν στην πραγματικότητα η κοσμοθεωρία του Μπρους; Ηταν αριστερός Ή δεξιός; Πατριώτης Ή επαναστάτης; Στην πραγματικότητα, όπως ακριβώς συγκέρασε το γκόσπελ, το ροκ-εν-ρολ, το rhythm and blues, τη φολκ, την τζαζ και τη μουσική των πανηγυριών σε έναν ήχο, έτσι προσπάθησε να ανιχνεύει τις σχέσεις που κρατούν τον κόσμο ενωμένο ακόμη και όταν μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.
Ετσι, ενώ η ευαισθησία του Μπρους πήγαζε κατά κύριο λόγο απ’ τον φιλελευθερισμό της Νέας Συμφωνίας, η ιδεαλιστική του αντίληψη της εργατικής τάξης είχε ως θεμελιώδεις αρχές τις αρετές της εργασίας, της οικογένειας, της πίστης και της κοινότητας. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα θεωρούνταν επαναστατικό αν η αποσύνθεση του αμερικανικού φιλελευθερισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στη δεκαετία του ’80 δεν συνεπαγόταν τον ορισμό σε ευρεία έκταση των αξιών που είχαν επικρατήσει ως συντηρητικές. Το γεγονός ότι ο Μπρους ούτε αποδεχόταν ούτε αναγνώριζε την πολιτικοποίηση των παραδοσιακών αρχών ήταν καταφανές στην εργασιακή του ηθική και στις συμβολικές κοινότητες που δημιούργησε με το E Street Band και με τους οπαδούς που αγόραζαν τους δίσκους του και πήγαιναν στις συναυλίες του. Ακόμα και όταν τα τραγούδια του καταδίκαζαν την απληστία της άρχουσας τάξης και τη φθορά μέσα στο δίχτυ ασφαλείας της κοινωνίας, ωστόσο είχαν μπόλικες αναφορές στη σημαία, στην εργασία, στους βετεράνους, στην πίστη και στα ακλόνητα θεμέλια της πατρίδας και της οικογένειας. «Δεν προσπαθεί να κρύψει τις πολιτικές του θέσεις» έγραψαν οι Κρίστοφερ Μπόρικ και Ντέιβιντ Ροουζενγουόσερ στη μελέτη τους «Η δεξιά πλευρά του Σπρίνγκστιν: Ο συντηρητισμός ενός φιλελεύθερου ινδάλματος», που παρουσιάστηκε το 2009 στο Συνέδριο Μπρους Σπρίνγκστιν του Πανεπιστημίου του Μονμάουθ. «Εχει ιδεολογία δημοκρατικού, λεξιλόγιο ρεπουμπλικάνου και μεθοδολογία φιλελεύθερου».
Οπως ακριβώς συγκέρασε το γκόσπελ, το ροκ-εν-ρολ, το rhythm and blues, τη φολκ, την τζαζ και τη μουσική των πανηγυριών σε έναν ήχο που συμπύκνωνε την κραυγή του έθνους, με τον ίδιο τρόπο η ιδιαίτερη μαγεία του Μπρους προέκυπτε από την ικανότητά του να ανιχνεύει τις σχέσεις που κρατούν τον κόσμο ενωμένο ακόμα κι όταν μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.
 ( πηγή : BHMAgazino )
Έχει προσφέρει και κοινωνικό έργο στη γενέτειρά του, το Νιου Τζέρσεϊ, αλλά και αλλού, ενώ επίσης "απάντησε" στις επιθέσεις τής 11ης Σεπτεμβρίου με το άλμπουμ του The Rising.
Μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει πάμπολλα βραβεία για τη δουλειά του, μεταξύ αυτών 20 βραβεία Γκράμι, 2 χρυσές σφαίρες και ένα βραβείο Όσκαρ, ενώ συνεχίζει να διατηρεί έναν τεράστιο αριθμό θαυμαστών ανά τον κόσμο. Όσον αφορά τις πωλήσεις, έχει πουλήσει περισσότερα από 65 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 120 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.
Πρόσφατα αποκάλυψε τη χρόνια μάχη του με την κατάθλιψη.
Εξομολογήθηκε ότι επισκέφτηκε για πρώτη φορά ψυχολόγο πριν από 30 χρόνια, αλλά πρόσφατα βίωσε μια σοβαρή περίοδο κατάθλιψης.
"Διαλύθηκα από τα 60 μου έως τα 62 και ξανά, από τα 63 μου έως τα 64 μου χρόνια", δήλωσε ο Σπρίνγκστιν. Σε μια τελευταία του συνέντευξη, αποκάλυψε ότι μπορεί να υποφέρει από την ίδια νόσο με τον πατέρα του, Ντάγκλας, όπως και αλλα μελη της οικογένειας του.
Στη νέα αυτοβιογραφία του, "Born to Run", η οποία κυκλοφορεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ο γεννημένος νικητής Bruce ανοίγει την καρδιά του για τις μάχες του με την κατάθλιψη και πως πάσχιζε να την ξεπεράσει, την εποχή που ετοίμαζε το αλπμουμ του Wrecking Ball, το 2012, όπου αφηγείται και τον πόλεμο που έδωσε στο τραγούδι "Τhis Depression", που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο αλμπουμ.

HAPPY BIRTHDAY BOSS ... keep on rocking !!!!





2 σχόλια:

Be Truthful, Gentle and Fearless!